top

Въжета за височинна работа

Въжета за работа на височина на метри, на секции и за барабани. Статични и полустатични въжета за работа на височина от водещите марки Tendon, Teufelberger, Beal.
Вижте като Grid List

14 Продукти

 1. Статично въже Tendon Static 10,5 mm - blk
  Статично въже Tendon Static 10,5 mm - blk
  с включен ДДС 3,99 лв.

  списък с желания

 2. Полустатично въже Fixe Climbing Ranger 10,5 mm - white

  списък с желания

 3. -24%
  Полустатично въже Beal Industrie 10,5mm - white
  Полустатично въже Beal Industrie 10,5mm - white
  с включен ДДС 5,29 лв.
  най-ниска цена за 30 дни преди намаление 5,79 лв. (-8%)
  препоръчителна цена на производителя 6,99 лв. (-24%)

  списък с желания

 4. -10%
  Полустатично въже Beal Industrie 10,5 mm 100 m - white
  Полустатично въже Beal Industrie 10,5 mm 100 m - white
  с включен ДДС 409,99 лв.
  най-ниска цена за 30 дни преди намаление 367,99 лв. (+12%)
  препоръчителна цена на производителя 455,99 лв. (-10%)

  списък с желания

 5. Статично въже Tendon Speleo 11 mm - black/white

  списък с желания

 6. Статично въже Tendon Speleo 9 mm - white/orange

  списък с желания

 7. Статично въже Teufelberger Chameleon 11 mm - multicolor

  списък с желания

 8. Статично въже Tendon Secure 11 mm - yellow/blue

  списък с желания

 9. Статично въже Teufelberger Patron 11 mm - black

  списък с желания

 10. Полустатично въже Tendon Speleo 10 mm - white

  списък с желания

 11. Статично въже Teufelberger Patron 10,5 mm - white

  списък с желания

 12. Статично въже Teufelberger Patron 11 mm - white

  списък с желания

 13. -14%
  Полустатично въже Beal Contract 10,5 mm 100 m
  Полустатично въже Beal Contract 10,5 mm 100 m
  с включен ДДС 359,99 лв.
  най-ниска цена за 30 дни преди намаление 339,99 лв. (+6%)
  препоръчителна цена на производителя 421,99 лв. (-14%)

  списък с желания

 14. -24%
  Полустатично въже Beal Contract 10,5 mm
  Полустатично въже Beal Contract 10,5 mm
  с включен ДДС 3,79 лв.
  най-ниска цена за 30 дни преди намаление 4,29 лв. (-11%)
  препоръчителна цена на производителя 4,99 лв. (-24%)

  списък с желания

на страница
Вижте като Grid List

14 Продукти

Изчисти

Когато се работи на височина, безопасността е изключителен приоритет, тъй като падането от височина представлява реална заплаха с огромни последици за здравето и живота ни. За да се осигури подходящо ниво на безопасност, удобство при използване и издръжливост, е важно да се използва оборудване, което е произведено в съответствие с приложимите стандарти и е насочено към нуждите на работещите на височина, както и към тяхната работна среда. Всеки един от тези елементи трябва да отговаря на много строги изисквания по отношение на издръжливостта и безопасността при употреба. Въжетата за работа на височина не правят изключение. Продуктите от тази категория трябва да са в съответствие с нормата EN 1891 (PN-EN 1891:2002), което означава, че са преминали съответните тестове и са одобрени за работа на височина. Въжетата за работа на височина се използват за промишлени цели (охрана на покриви или вятърни мелници, спускане в комини или шахти), както и от спасители или военни и полицейски групи за намеса. В съответствие със споменатата норма ще намерите леки въжета тип В и модели тип А, които гарантират по-висока издръжливост на скъсване (натоварване на въжето) и устойчивост на механични повреди. Най-често използвани за промишлени цели са въжетата тип А за работа на височина.

Въжета за работа на височина - характеристики

Въжетата за работа на височина се характеризират с много ниско разтягане при опъване, което означава, че са идеални за стабилни и контролирани изкачвания и спускания. Те помагат за заемане на най-удобната работна позиция и благодарение на способността за удължаване от няколко % (не повече от 5) не дърпат потребителя така, както правят статичните въжета. Въпреки това е за предпочитане параметърът на удължаване да се контролира, тъй като ефектът на отскок ("пружиниране") е също толкова важен. Много специфични дейности са неподходящи за въжетата с по-висока динамика, тъй като отскокът при носене на товар може да бъде неудобен или дори да представлява заплаха за нашата безопасност. Минималното разтягане на въжето за работа на височина гарантира безопасност и плавно спускане, поради което то е идеално за всички видове спускане.
Високата издръжливост на натоварване се постига чрез използването на подходяща конструкция. Именно сърцевината, покрита със защитна обвивка, е отговорна за натоварването на въжето и позволява да се вдигат тежки товари, без да се притеснявате, че въжето ще се скъса. Тя представлява между 30 и 50 % от цялото тегло на въжето. Много често сърцевината и обвивката са изработени от един и същ материал (полиамид), но оплетката им е напълно различна. Обвивката определя издръжливостта на въжето и неговата устойчивост на замърсяване, протриване или порязване. Висококачествената изработка прави така, че въжетата за работа на височина да осигуряват отлична производителност дълго време, въпреки че редовната проверка на обвивката и използването на допълнителни покрития в местата на контакт с различни повърхности, особено с ръбове, е от съществено значение.

Най-често срещаните въпроси

Как да се грижим за въже за работа на височина?

Подходящият избор на оборудване не е достатъчен - то изисква специално третиране, почистване и поддръжка. След употреба въжетата винаги трябва да се навиват на ръка, което дава чудесна възможност да се провери формата им и да се забележат евентуални ожулвания, възли или удебелявания. Всякакви възражения относно състоянието на въжето трябва да водят директно до извеждането му от употреба и замяната му с ново.
Когато се замърси, въжето за работа на височина трябва да се почиства мокро. Ако се налага да бъде почистено, това може да стане само с вода или с вода с добавка на мек почистващ препарат (Препарати за пране на въжета). След това трябва да се изсуши в проветриво, защитено от слънце пространство. Няма причина да се страхувате от намокряне на въжето! Всъщност въжетата за работа на височина наистина се препоръчва да бъдат навлажнени, дори преди първата им употреба. Проверявайки параметрите на различните модели, ще забележите "Свиване". Това е величина, която описва свиването на осигурителното въже при 24-часово потапяне във вода преди първата употреба, изразено в проценти. Такова свиване на въжето е естествен ефект и може да се предвиди. То е пряко следствие от използваните материали. Струва си да свиете новото въже за работа на височина, преди да започнете да го използвате, за да постигнете подходящата работна дължина. Въжето трябва да се постави във вода с температура, която не надвишава 30 ºC, и да се изсуши допълнително на сенчесто място.
Правилната поддръжка е начин за удължаване на живота на оборудването. Цената на препаратите за почистване на въжета не е висока и те гарантират комфорт и сигурност по време на работа.

Каква е продължителността на живота на работните въжета?

Животният цикъл на въжето зависи от честотата и вида на използване. Могат да се определят няколко общи срока при средна и правилна употреба: а) честа и интензивна употреба: до 1 година; б) редовна и случайна употреба: до 5 години; в) рядка употреба: до 10 години
Ако се съхраняват правилно и не се използват, въжетата не се износват! Да се страхувате, че ще използвате въже на 3 или 5 години, е мит, тъй като най-големият враг на полиамидното въже и обвивката не е времето, а механичните повреди. Ето защо периодичната проверка е толкова важна. Ако по време на физическата проверка забележите прекомерно разпиляване, подозрителна мекота или твърдост (което може да е резултат от липсата на цялост на въжето и неговото изместване), оголване на въжето (!) или нередности в диаметъра, цвета или структурата, вероятно е крайно време да изтеглите въжето от употреба. Освен това, ако вашето въже за работа на височина е било изложено на прекомерно ултравиолетово излъчване, остри ръбове или какъвто и да е вид химическо замърсяване, трябва незабавно да го извадите от употреба.

Как да съхранявате въжета за работа на височина?

Въжето за работа на височина трябва да се съхранява на сенчести места, за предпочитане в торба, далеч от слънчева радиация и преки източници на топлина. Никога не съхранявайте въжето в близост до химикали, тъй като дори техните изпарения могат да разтворят влакната му (представете си сярна киселина от автомобилен акумулатор и др.). Повредите могат да бъдат невидими с просто око, което ги прави особено опасни.

Различни въжета за работа на височина

Нашето предложение включва артикули от опитни производители; марки, които са специализирани в производството на най-добрите динамични въжета и такива, предназначени за работа на височина. Те гарантират най-високо качество на изработката. Предоставяме широка гама от модели, благодарение на която лесно можете да изберете най-подходящия за работа. Въжетата могат да варират по диаметър, поради което е необходимо да се обърне специално внимание на тяхната съвместимост със съоръженията, с които ще се използват. Всеки блок или устройство за самоосигуряване има диапазон от диаметри, гарантиращ безопасното му използване. В зависимост от нуждите си можете да изберете и подходящ цвят. Предлагат се черни въжета за интервенция и класическите бели алпинистки въжета (за въжен достъп).
Предлагаме закупуване на въжета с различни дължини. Въжетата могат да се продават на метри. Ние ще ги отрежем прецизно до определена дължина. Разполагаме и с готови участъци в най-популярните дължини. За фирмите, които се нуждаят от по-големи дължини, предлагаме и въжета на макара.